Skrining karcinoma analnog otvora THD proctostation

THD ProctoStation je prvi posebno dizajniran napredni kompjuterski sistem za skrining, dijagnostiku i lečenje analnog karcinoma, kao i praćenje stanja nakon tretmana analnog karcinoma. THD ProctoStation HRA (visoka rezolucija) je kompaktan instrument koji obezbeđuje slike analnog kanala i anorektalnog spoja zahvaljujući ručnoj HD kameri sa visokim performansama. LED HRA proktoskop (instrument sa led osvetljenjem ) za jednokratnu upotrebu dopunjuje sistem THD ProctoStation tako da nije potreban spoljni snop svetlosti. Pregled traje manje od 10 minuta.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Kada se radi skrining karcinoma analnog otvora THD proctostation

U riziku od analnog karcinoma su sve osobe starije od 50 godina, pušači, osobe sa hroničnim lokalnim infekcijama (fistule) ili žene sa prekanceroznim promenama na grliću materice, homoseksualci, osobe koje često menjaju seksualne partnere . Zato bi ljudi sa visokim rizikom za oboljevanje trebalo da rade skrining za analni karcinom. Jedna od metoda je THD proctostation. Analni karcinom potiče od malignih ćelija koje okružuju ulaz u analni kanal ili od ćelija koje se nalaze na samom ulazu u analni kanal. Analni rak usko je povezan sa seksualno prenosivom infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Dokazi o prisustvu HPV-a otkrivaju se u većini analnih karcinoma. Mnogi slučajevi analnog karcinoma mogu rano da se otkriju. Ukoliko se ne leči, analni rak može da metastazira na udaljene delove tela, najčešće na jetru i pluća.

VAŽNO: Simptomi analnog raka mogu da budu rektalno krvarenje, bol u anusu, izraslina u analnom kanalu, stalni ili povremeni svrab. U slučaju ovih simptoma, odmah se javite lekaru.

Prva poliklinika ima tim vrsnih stručnjaka gastroenterologa koji se bave dijagnostikom i lečenjem gastroeneteroloških oboljenja. Pacijent ima vrhunsku uslugu po principu sve na jednom mestu - od prijema i pregleda, preko postavljanja dijagnoze i lečenja, i na kraju, praćenja oporavka.

Kako se radi skrining karcinoma analnog otvora THD proctostation

Ceo postupak može se lako izvesti dok pacijent leži na boku. Doktor će zatim anoskopom pregledati sluznicu pod uvećanjem i napraviti slike. Ako postoji sumnjivo područje, lekar može pincetom uzeti mali uzorak tkiva (biopsija). U postupku uzimanja tkiva za biopsiju kada se javlja krvarenje, skupljanje krvi obavlja se pomoću usisne kanile, što omogućava hirurgu da ima uvek istu sliku visokog kvaliteta. Pacijent tokom pregleda može da oseća nelagodu, ali pregled nije bolan i ne zahteva anesteziju.

Šta otkriva skrining karcinoma analnog otvora THD proctostation

Tokom pregleda moguće je otkriti analne fisure, analne polipe, hemoroide, maligne promene i ukoliko je potrebno, uzeti uzorke za analizu (biopsija).

Priprema za skrining karcinoma analnog otvora THD proctostation

Pacijent treba da kaže lekaru da li pati od nekih alergija, kao i koju terapiju koristi, jer određeni lekovi mogu da utiču na samu proceduru. Ovo se posebno odnosi na lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi. 24 sata pre dolaska trebalo bi: - izbegavati stavljanje lekova ili preparata u anus; - izbegavati ispiranje i klistir.

Posle skrininga karcinoma analnog otvora THD proctostation

THD proctostation je bezbedna procedura. Međutim, u slučaju biopsije, zarastanje anusa može potrajati nekoliko dana. Ukoliko je potrebno, lekar može da preporuči lekove protiv bolova. Pacijent treba da : - Pije puno vode i jede hranu bogatu vlaknima kako bi izbegao zatvor. - Izbegava grubo i detaljno brisanje nakon pražnjenja creva. - Čisti analno područje vodom - Primenjuje kreme ili supozitorije prema propisanom receptu. U slučaju biopsije najmanje nedelju dana ne sme se: - ništa stavljati u anus; - dizati teške predmete

Prednosti skrininga karcinoma analnog otvora THD proctostation

- Precizno snimanje anusa i rektuma

- omogućava pravilnu dijagnozu pre nego što promene postanu komplikovane za lečenje

- Bezbedna, bezbolna procedura

- Kratko traje

- Ne zahteva anesteziju

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled