Reumatološki pregled

Reumatološki pregled se radi sa ciljem da se otkriju uzroci tegoba na koje se pacijent žali, postavi dijagnoza i započne lečenje određene bolesti koštano-zglobnog sistema i/ili vezivnih tkiva. Skoro svako ima bolove u mišićima ili zglobovima s vremena na vreme. Ali ako ti bolovi traju nekoliko dana ili duže, možda bi bilo dobro da posetite reumatologa. Rana dijagnostika i nega mogu sprečiti oštećenja zglobova, mišića i tetiva, kao i preduprediti razvoj ili komplikacije nekih reumatskih oboljenja. Takođe, odlazak na reumatološki pregled savetuje se osobama koje primete simptome autoimunih bolesti, posebno ako pacijent ima porodičnu istoriju ovih stanja.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Reumatološki pregled obavlja specijalista interne medicine sa subspecijalizacijom iz oblasti reumatologije ili specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije sa subspecijalizacijom iz oblasti reumatologije. Reumatolozi se bave dijagnostikom i lečenjem degenerativnih i zapaljenskih bolesti zglobova, ali i vanzglobnim reumatizmom (upalama tetiva, ligamenata i mišića) i sistemskim bolestima vezivnog tkiva. Te reumatske bolesti mogu da zahvate i kožu, krvne sudove, nerve i većinu unutrašnjih organa.

Zabluda je da su reumatske bolesti vezane samo za starije životno doba. Od reumatkih bolesti mogu obole svi, pa čak i deca od 4. godine života (juvenilni idiopatski artritis).

Šta obuhvata reumatološki pregled?

Reumatološki pregled obuhvata:

- Razgovor sa pacijentom (uzimanje lične i porodične anamneze)

- Uvid u prethodnu medicinsku dokumentaciju (laboratorijske analize, rendgenski snimak, snimak skenerom, magnetnom rezonancom)

- Klinički pregled

- Eventualno upućivanje pacijenta na dodatnu dijagnostiku

- Postvaljanje dijagnoze i propisivanje terapije.

Kada se radi reumatološki pregled?

Reumatološki pregled se radi ako se pacijent žali na neke od simptoma reumatskih bolesti kao što su:

- Bolovi u vratu, leđima, tetivama, ligamentima i mišićima

- Uporan bol, otok, crvenilo i osećaj topline u zglobovima

- Jutarnja ukočenost u zglobovima koja traje duže od sat vremena

- Ograničena pokretljivost zglobova

- Pojava promena na koži (osipi, modrice, crvenilo) uz pogoršanje opšteg stanja

- Crvenilo na licu u obliku leptira i osetljivost na sunce

- Suvoća očiju i usta

- Otečenost velikog prsta na nozi

- Pogoršanje tegoba kada je hladno vreme i pri promeni vremena

- Izražen osećaj malaksalosti, brzo zamaranje i nedostatak energije.

Kako se izvodi reumatološki pregled?

Reumatološki pregled započinje razgovorom sa pacijentom, odnosno uzimanjem lične i porodične anamneze. Pacijent reumatologu saopštava koje i kakve tegove ima, kada se javljaju i koliko drugo traju. U ličnu anamnezu spadaju podaci o svim bolestima od kojih je pacijent do tada bolovao, o bolničkim lečenjima, operacijama, hroničnim bolestima i redovnoj terapiji. Porodična anamneza obuhvata podatke o bolestima u široj i užoj porodici, naročito one u vezi sa naslednim bolestima, karcinomima, dijabetesom, bolestima kardiovaskularnog sistema itd.

Zatim reumatolog pregleda donetu medicinsku dokumentaciju (ako postoji). Za postavljanje dijagnoze reumatskih bolesti su najčešće potrebni laboratorijski nalazi krvi i mokraće ili rendgenski snimci, snimci magnetnom rezonancom, pa je veoma korisno ako ih pacijent donese na pregled.

Klinički reumatološki pregled obuhvata posmatranje i opipavanje bolnih delova tela, proveravanje pokretljivosti zglobova, slušanje rada srca i pluća stetoskopom. Ako pacijent nije već doneo nalaze potrebe za postavljanje dijagnoze, reumatolog će ga uputiti da uradi određene laboratorijske analize krvi i mokraće ili neke dodatne procedure. U zavisnosti na koju se bolest sumnja, pacijent se može uputiti na: kapilaroskopiju, analizu sinovijalne tečnosti, test salivacije, Širmerov test, DEXA merenje gustine kostiju, ultrazvučni pregled određenih delova tela, rendgenski snimak, snimak magnetnom rezonancom itd.

Na kraju, reumatolog postavlja dijagnozu i propisuje odgovarajuću terapiju.

Koje bolesti otkriva reumatološki pregled?

Reumatološki pregled može da otkrije različite reumatske bolesti među koje spadaju:

- Upale tetiva, pripoja tetiva i mišića

- Osteoartritis (artroza), odnosno degenerativne promene velikih zglobova (kuk, koleno) i malih zglobova šaka

- Zapaljenske bolesti zglobova: reumatoidni artritis, psorijazni artritis, Behterev sindrom, enteropatijski artritis, reaktivni artritis, giht, pseudogiht

- Sistemske autoimune bolesti vezivnog tkiva: sistemska skleroza, sistemski eritremski lupus, polimiozitis, dermatomiozitis, vaskulitisi

- Sjorgenov sindrom

-Fibromialgija

- Juvenilni idiopatski artritis.

Priprema za reumatološki pregled

Reumatološki pregled ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Benefiti reumatološkog pregleda

Reumatske bolesti često mogu da dovedu do ozbiljnog stepena invaliditeta i lošeg kvaliteta života ako se sa adekvatnim lečenjem ne započne blagovremeno. Pri pojavi prvih znakova bolesti treba se obratiti reumatologu radi pregleda i započinjanja lečenja.

Reumatolog može da:

- proceni stanje vaših zglobova

- otkrije oboljenje u ranoj fazi

- blagovremeno počne lečenje

- spreči zdravstvene komplikacije.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled