Anoskopija i anoskopija visoke rezolucije (High Resolution Anoscopy)

Koja stanja i promene otkriva anoskopija visoke rezolucije?

Anoskopija visoke rezolucije može pomoći da se bolje identifikuju atipične ćelije u sluznici anusa i rektuma. Iz tog razloga, može biti posebno od pomoći u:

- Skriningu i dijagnostici sumnjivih analnih lezija

- Praćenju nakon tretmana analnog karcinoma da bi se na vreme otkrio eventualni recidiv

Konsultacije sa gastroenterologom mogu biti od pomoći u određivanju vrste anoskopije ili drugog dijagnostičkog testa na osnovu simptoma pacijent treba da se konsultuje sa gastroenterologom.


Prva poliklinika ima tim vrsnih stručnjaka gastroenterologa koji se bave dijagnostikom i lečenjem gastroeneteroloških i proktoloških oboljenja. Pacijent ima vrhunsku uslugu po principu sve na jednom mestu - od prijema i pregleda, preko postavljanja dijagnoze i lečenja, i na kraju, praćenja oporavka.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Anoskopija i anoskopija visoke rezolucije (high resolution anoscopy) su minimalno invazivne dijagnostičke procedure koje mogu pomoći u proceni različitih promena u analnom kanalu, uključujući analnu displaziju (abnormalan rast ćelija u analnom kanalu) i rak anusa. Ranijim otkrivanjem ovih stanja moguće je pravovremeno efikasnije lečenje.


Šta je anoskopija?

Anoskopija je pregled analnog kanala i rektuma pomoću anoskopa. Anoskop je plastična ili metalna šuplja cev malog prečnika (nešto šira od prsta) i dužine oko 12 centimetara sa umetkom koji se naziva obturator. Nakon umetanja anoskopa u analni kanal, lekar uklanja umetak i može da vidi unutrašnjost rektuma. Prolaskom svetlosti kroz cev, lekar može da pogleda sluznicu analnog kanala i donjeg rektuma (završetka debelog creva).


Šta je anoskopija visoke rezolucije (HRA)?

Anoskopija visoke rezolucije je takođe anoskopija koja pored anoskopa, koji pomaže da se anus drži otvorenim, podrazumeva istovremeno korišćenje kolposkopa. Ovaj mobilni mikroskop visoke rezolucije povezan je sa monitorom. Lekar ga koristi da pažljivo pregleda sumnjive regije u analnom kanalu kroz anoskop. Ova procedura je veoma slična kolposkopiji kojom se ispituje grlić materice. I u ovoj proceduri lekar može da koristi blagi rastvor sirćetne kiseline koji će naneti pamučnim štapićem i ostaviti ga u anusu nekoliko minuta. Kiselina reaguje sa određenim abnormalnim ćelijama koje u tom slučaju postaju bele.


Kada se radi anoskopija?

Lekar može da predloži anoskopiju ako sumnja na bolest ili atipične promene u analnom kanalu ili rektumu. Tokom anoskopije često se radi analni Papa test, koji pokazuje abnormalne promene, posebno kod osoba koje su pod većim rizikom od analne displazije ili analnog karcinoma.

Anoskopija se radi u slučaju simptoma kao što su :

- Bol u anusu ili blizu anusa

- Rektalno krvarenje (hemoroidi, rektalni varikoziteti)

- Fekalna inkontinencija ili konstipacija

- Analni svrab


Koja stanja i promene otkriva anoskopija?

Korišćenje anoskopa za pažljivo ispitivanje sluznice rektuma može pomoći u dijagnostikovanju stanja kao što su:

- Hemoroidi i apsces

- Analne fistule (rupe) i fisure (suze)

- Rektalne lezije, polipi, tumori i kanceri

- Prolaps rektuma


Kako izgledaju pregledi - anoskopija i anoskopija visoke rezolucije (high resolution anoscopy)

Sama anoskopija traje 15 do 30 minuta. Procedura se izvodi bez anestezije, jer lekar koristi gel za obezboljavanje analne regije kako bi postupak bio udobniji.

Lekar će zamoliti pacijenta da se postavi u određeni položaj na medicinskom stolu da bi pregledao područje anusa i rektuma. Prvo će ubaciti podmazan prst u rukavici u anus i rektum da bi opipao grudvice ili mase. Nakon tretmana analnog područja gelom za utrnuće, doktor će u anus i rektum umetnuti podmazan anoskop i ukloniti unutrašnji obturator i potom obaviti pregled. Ako se radi anoskopija visoke rezolucije, lekar će staviti pamučni štapić natopljen blagim rastvorom sirćeta (sirćetne kiseline) u anus. Rastvor reaguje sa sluzokožom rektuma i pomaže da se istaknu sumnjiva područja. Doktor će zatim koristiti kolposkop da pogleda kroz anoskop kako bi pregledao sluznicu pod uvećanjem i napravio slike. Ako postoji sumnjivo područje, lekar može pincetom uzeti mali uzorak tkiva (biopsija). Da bi se sprečilo krvarenje, lekar nanosi poseban rastvor za zaustavljanje krvarenja. Uzorak sa biopsije se šalje u laboratoriju, na daljnu analizu.


Priprema za anoskopiju i anoskopiju visoke rezolucije (HRA)

Anoskopija obično ne zahteva veliku pripremu. Gastroenterolog će dati tačna uputstva o tome kako pacijent treba da se pripremi za anoskopiju. Pacijent treba da kaže lekaru da li pati od nekih alergija, kao i koju terapiju koristi, jer određeni lekovi mogu da utiču na samu proceduru. Ovo se posebno odnosi na lekove koji usporavaju zgrušavanje krvi ili sprečavaju moždani ili srčani udar.

24 sata pre vaše posete, treba da:

- izbegavate da stavljate bilo šta, uključujući lekove ili preparate u anus;

- izbegavate ispiranje i klistir.


Oporavak nakon anoskopije

Anoskopija je generalno bezbedna procedura. Međutim, u slučaju biopsije, zarastanje anusa može potrajati nekoliko dana. Ukoliko je potrebno, lekar može da preporuči lekove protiv Pacijent treba da :

- Pije puno vode i jede hranu bogatu vlaknima kako bi izbegao zatvor.

- Izbegava grubo i detaljno brisanje nakon pražnjenja creva.

- Cisti analno područje vodom ili pod tušem

- Primenjuje kreme ili supozitorije prema propisanom receptu.

U slučaju biopsije najmanje nedelju dana ne sme se:

- ništa stavljati u anus;

- ne dizati teške predmete

- kupajte se sedećem položaju u malo tople vode ako to preporuči lekar.

***

PRVA poliklinika nalazi se na Vračaru u Krunskoj 38.

📌 ZAKAŽITE PREGLED

📞 POZOVITE NAS

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled