Sve što treba da znate o kondilomima

05.07.2022
Sve što treba da znate o kondilomima

Polne ili šiljate bradavice su izrasline na vulvi u vagini, na grliću materice i oko anusa, a kod muškaraca na penisu i oko njega. Kondilomi spadaju u grupu seksualno prenosivih bolesti i najčešći put prenošenja je polni kontakt.


Šta su i kako se prenose kondilomi?

Uzročnici pojave kondiloma su HPV ( humani papilloma virusi), kojih ima više od 130 tipova. Velik broj ovih virusa izaziva pojavu kožnih bradavica na različitim delovima tela, koje se jednostavno leče. S druge strane, HPV virus nije izazivač samo kožnih i polnih bradavica, već je nekoliko sojeva ovog virusa direktan uzročnik karcinoma grlića, vulve, a sve češće i karcinoma anusa, penisa i glasnih žica.

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve površine, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, gde novorođenče prilikom porođaja često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu).


Koji su simptomi kondiloma – HPV infekcije

HPV infekcija se u početku manifestuje svrabom, tačkastim crvenilom, a zatim i pojavom manjih ili većih promena iznad ravni kože ili sluzokože različitog izgleda.

Kondilomi kod muškaraca se najčešće javljaju kao mali zaravnjeni izraštaji na genitalnoj regiji. Oni su karfiolaste, beličaste / ružičaste / ili pak smeđe promene, kao hrapave ploče, često u perianalnoj regiji.

Kod žena, HPV ima mnogo povoljnije uslove za razvijanje infekcije nego što je to slučaj kod muškaraca. Javljaju se pojedinačno ili kao grupice izraslina koje daju karfiolast izgled. Mesta gde se najčešće javljaju su spoljne genitalije, ulaz u vaginu, vaginalna sluzokoža, vaginalni deo grlića, anus i međica.


Kako prepoznati kondilome?

Dijagnostikovanje kondiloma kod muškaraca pre pojavljivanja prvih simptoma je gotovo nemoguće, tako da se oni najčešče dijagnostikuju kada se pojave prvi simptomi. Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ali u većini slučajeva se pojavljuju u naredna tri meseca nakon intimnog kontakta sa obolelom osobom. Najbolji načini sprečavanja infekcije, tj razvoja kondiloma je korišćenje kondoma prilikom seksualnog kontakta.


Da li korišćenje kondoma sprečava prenos kondiloma?

HPV virus kondiloma se širi kontaktom kože na kožu, ali korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjujete rizik od infekcije. Ukoliko ste nosilac zaraze, obavezno obavestite partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije. Polne bradavice se mogu izlečiti kod svakog pacijenta. Lečenje kondiloma je individualno.

Može biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Potpuno razumemo Vaše suzdržavanie od detaljnog i iskrenog razgovora sa bilo kim, pa i sa ginekologom o Vašim seksualnim odnosima, bilo da imate stalnog partnera ili ne. Da, vrlo škakljiva i neprijatna tema prvenstveno zbog intimnosti koju nosi. Ali svaki odnos, pa i intiman odnos može da naiđe na problematiku. Problemi postoje da bi se rešavali, a ne da bismo ih tajili. Nažalost, neke probleme ne možemo sami da rešimo zato je potrebno da se prilikom pojave simptoma javite specijalisti.

ISKREN I OTVOREN ODNOS SA GINEKOLOGOM JE 50% REŠENJA KOD POLNO PRENOSIVIH BOLESTI

Ono što nam se dešava, a nije nam najjasnije i smatrate da nije baš onako kako bi trebalo da bude, može biti posledica i nekog orgnaskog poremećaja, hormonskog disbalansa, što je takođe u domenu ginekologije.

Takođe promene koje uvidite kod partenra trebalo bi da spomenete tokom pregleda, kako bi Vaš ginekolog sproveo adekvatnu dijagnostiku. Seksualne navike, učestalost seksulanih odnosa i učestalo menjanje partnera, u velikoj meri govore o dinamici i vrsti pregleda koji je potrebno sprovesti kod svakog pacijenta.

Ne donosite sami zaključke, ne postavljajte sami sebi dodatna pitanja, time ćete u svom umu napraviti komplikovani lavirint iz koga je izlaz sve teži a potom sebe izložiti ogromnoj količini stresa. Sva pitanja sa iskrenim i otovorenim nastupom usmerite ka ginekolozima Prve Poliklinike.

Prva Poliklinika poseduje tim lekara koji se bave polno prenosivim bolestima.


LEČENJE KONDILOMA

 • Radiotalasna vaporizacija kondiloma. Intervencija se obavlja uz lokalnu anesteziju, bezbolno.
 • Hirurška ekscizija je pogodna samo za velike kondilome
 • Laserski tretman je podjednako uspešan kao i radiotalasna metoda. U odnosu na radio talase nešto je duži period zarastanja tkiva.


Ginekološke intervencije dostupne u Prvoj Poliklinici

 • Histeroskopija dijagnostička
 • Histeroskopija operativna
 • Polipektomija
 • Aplikacija i ekstrakcija intrauterinog uloška - spirale
 • Prekid trudnoće
 • Uklanjanje kondiloma‚‚
 • Incizija Bartolinijeve žlezde
 • Konizacija i LOOP konizacija
 • Eksplorativna kiretaža
 • Biopsija grlića materice
 • Lečenje stres urinarne inkontinencije

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled