Koje su najčešće ginekološke, vaginalne infekcije i kako ih prepoznati?

05.07.2022
Koje su najčešće ginekološke, vaginalne infekcije i kako ih prepoznati?

Infekcije su i dalje najčešći razlog zbog kog se žena javljaju ginekologu. Najvažnije je prvo otkriti uzrok, a onda prema tome i lečiti problem. U nekom slučaju infekcija poput kandide može biti jako uporna i mora se biti istrajan i dosledan u korišćenju terapije, izmeni ishrane i borbe sa stresom kao jednim od uzročnika infekcije. Tim ginekologa Prve Poliklnike pomoći će Vam da se postavi precizna dijagnoza a nakon toga pređe na terapiju, lečenje infekcija a po potrebi i izvede intervencija.


Sve što treba da znate o ginekološkim, vaginalnim infekcijama


Seksualno prenosive bolesti

Seksualno prenosive infekcije (SPI) mozete dobiti svaki put kada imate seks bez kondoma. Hlamidija, na primer, može biti bez simptoma, kao i gonoreja i genitalni herpes koji se mogu pojaviti na sličan način, ali i uzrokovati bolne plikove u okolnim područjima i neočekivano krvarenje. Sesksualno prenosive bolesti možete sprečiti samo nošenjem kondoma, ali ukoliko se nezaštićeni odnos već dogodio, posetite svog ginekologa kako biste dobili terapiju.

Kandidijaza

Kandida je prirodni stanovnik ljudskog tela, gljivica koja nastanjuje crevni trakt muškaraca i žena. Prirodan je stanovnik crevne flore, a kod žena se zbog mnogo faktora javija kao česta infekcija. Normalno je da je kandida u malom broju uvek prisutna u vagini.

Kandidijaza se često javlja prilikom pada imuniteta (zato vodite računa o ovom podatku, pogotovu ako ste ranije imali kandidu), u trudnoći, kod dijabetičara i nakon upotrebe antibiotika (zato bi ako pijete antibiotike bilo dobro preventivno koristiti biljne vaginalete koje će preporučiti ginekolog).

Najčešći simptomi kandidijaze su gust i beličast sekret promenjenog mirisa praćen svrabom i peckanjem u vagini, upaljenom i crvenom vaginalnom sluzokožom, bolovima pri mokrenju i seksualnom odnosu. Ukoliko ste ranije imali kandidu, lako ćete prepoznati simptome, ali je uvek dobro potvrditi njeno postojanje uzimanjem brisa kod ginekologa koji će vam prepisati terapiju.

Pored ginekološke terapije neophodna je i promena ishrane. Ukoliko imate kandidu odmah izbacite: šećer, kafu, proizvode i peciva od belog brašna, kvasca, pečurke, sušeno i kandirano voće, a naročito izbegavajte alkohol. Takođe je potrebno smanjiti unos mlečnih proizvoda i voća, pogotovu onog koje sadrži dosta šećera (poput banana, urmi, grožđa i lubenice.). Poželjno je konzumirati namirnice koje jačaju imnuitet: beli luk, kefir, jogurt (ovi mlečni proizvodi su dozvoljeni i poželjni) , maslinovo ulje, kurkumu, sodu bikarbonu, đumbir, ulje divljeg origana.


Trihomonas

Trihomonijaza je seksualno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trichomonas vaginalis. Trihomonas je sitan organizam (protozoa) koja izaziva upale urogenitalnog trakta i kod žena i kod muškaraca, ali su simptomi češće izražniji kod žena.

lako se trihomonijaza pre svega prenosi seksualnim kontaktom, mora se imati u vidu da i dodirivanje genitalnih organa takođe može preneti infekciju, kao i boravak u bazenu (trihomonas preživljava u vodi) ili korišćenje peškira, farmerki i veša zaražene osobe. Ukoliko infekcija postoji, mora se lečiti i u terapiju treba da budu uključena oba partnera. Pogotovu je važno dijagnostikovati i lečiti ovu infekciju u trudnoći, da bi se sprečile komplikacije tokom porođaja i toka trudnoće.

Kod nekih žena (oko 20 % slučajeva) često se desi da simptomi u potpunosti izostanu, iako infekcija postoji, pa ako ste imali odnos bez zaštite, promenili partnera ili želite trudnoću dobro je da uradite bris. Simptomi infekcije su slični ostalim vaginalnim infekcijama: beličast penast sekret izmenjenog mirisa, svrab polnih organa, peckanje ili bol pri mokrenju ili seksulanom odnosu, ponekad i bol u donjem delu stomaka. Ono što vi tokom terapije možete učiniti za sebe je i konzumiranje: belog luka, čaja od kamilice, čajnog drveta (čaj, vaginalete ili vaginalno ispiranje će vam podići imunitet orga-nizma) .Propolis takođe deluje antivirusno i antibakterijski. Dovoljan unos tečnosti -2L dnevno je takođe važan.


Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza nije neuobičajena ni retka pojava. Za razliku od trihomonijaze, pa i kandide, bakterijska vaginoza nije seksualno prenosiva i određuju je promene vaginalne flore uzrokovane različitim faktorima. Promena vaginalne flore često je povezana sa imunitetom žene, promenom partnera ili nekorišćenjem prezervativa (posledica adaptacije vaginalne i semene flore partnera) ali i određenim hormonalnim promenama kao što su faze menstrualnog ciklusa, trudnoća i menopauza (pad estrogena, suvoća vagine i manjak laktobacila).

Ponekad i promena praška za pranje veša ili gelovi za tuširanje i intimno pranje mogu izazvati promenu u količini, boji i mirisu sekreta. Simptomi bakterijske vaginoze su promene u količini, boji i mirisu sekreta. Pošto promene u sekretu mogu biti uzrokovane različitim problemima i infekcijama a simptomi su slični, za ovaj problem a i ostale promene u sekretu uvek je najbolje uraditi bris i sačekati mišljenje i preporuku svog ginekologa. Ponekad je potrebna oralna terapija ili vaginalete, a nekada se vaginoza rešava jačanjem imuniteta i korišćenjem prirodnih biljnih vaginaleta i vaginaleta koje u sebi sadrže laktobacile.


Mycoplasma

Mycoplazma je prirodni deo fiziološke flore genitalnog trakta kod žena ali u određenim slučajevima može se namnožiti i stvoriti infekciju. Seksulano je prenosiva. Za vreme terapije preporučuje se uzdržavanje od seksualnog odnosa i lečenje oba partnera.


Ureaplazma

U pitanju je vrsta mikroorganizama iz porodice miko-plazmi koja izaziva ginekološke infekcije, a za parove koji planiraju potomstvo može biti opasna jer nepovoljno utiče na plodnost i tok trudnoće. Ureaplazma se prenosi pre svega seksulanim putem, ali može opstati na vlažnim predmetima poput mokrih peškira i drugih predmeta za kontaktnu upotrebu, zatim na bazenima, saunama. Kod žena se najčešće dijagnostikuje uzimanjem vaginalnog ili cerviklanog brisa. Ukoliko kod žene postoje česti spontani pobačaji važno je da se testira na ureaplazmu. Ureaplazma se leči antibioticima.


Chlamidia

Statistika kaže da je 1 od 10 seksualno aktivnih osoba prenosilac Hlamidije. Uzročnik Hlamidije je bakterija Chlamydia trachomatis. Posebno je važno lečiti je jer može ostaviti posledice na plodnost osobe koja je zaražena, a u trudnoći i porođaju može zaraziti plod. Seksualno je prenosiva, ali se može dobiti i u bazenu i prijavoj vodi. Ukoliko ste seksualno aktivni, bris na Hlamidiju trebalo bi da se nađe u vašem redovnom godišnjem pregledu jer Hlamidija ponekad ne daje nikakve simptome.


Urinarne infekcije

Infekcije kod oba pola najčešće su izazvane bakterijama koje na različite načine mogu dospeti u urinarni trakt. Izazivači urinarnih infekcija su mikroorganizmi, bakterije. Ove infekcije su opasne jer se ako se ne leče, one se šire od mokraćne cevi ka bešici, mogu doći do bubrega i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Najčešći simptomi su učestalo mokrenje malih količina urina, osećaj bola, neprijatnosti i peckanja pri mokrenju, pritisak i bol u donjem stomaku, izmenjen i zamućen izgled urina, krv u mokraći. Ponekad ove simptome prati i povišena temperatura. Ukoliko primetite neki od ovih simptoma dobro je posetiti ginekologa, tj. urologa i ponašati se u skladu sa propisanom terapijom. Vaš lekar će dati dijagnozu i propisati terapiju na osnovu pregleda i laboratorijskih analiza( analize urina i urinokulture). Sve urinarne infekcije se uglavnom uspešno leče lekovima (antibioticima i uroantisepticima). Ne preporučuje se da sami sebi propisujete terapiju i dozirate lekove, čak iako se infekcija već javljala jer time znatno otežavate tok lečenja. Pogotovu nije dobro piti antibiotike na svoju ruku, jer koliko god da su delotvorni i moćni nakon duže ili nepropisne upotrebe često „pomažu" stvaranju otpornijih bakterija koje neće reagovati na terapiju . Pored toga, antibiotik ne razlikuje dobre od loših bakterija pa je neophodno piti i lekove za obnovu digestivnog trakta. Više od 90 % svih infekcija urinarnog trakta izaziva bakterija Echerichia coli koja inače postoji u digestivnom traktu ljudskog organizma.


Kondilomi

Kondilomi su virusne genitalne bradavice i izaziva ih HPV virus (humani papiloma virus). Izgledaju kao bradavice i ruzičaste izrasline na koži i sluzokoži genitalija. Kondilomi se ponekad teško razlikuju od nabora sluzinice vagine jer su iste boje. Mogu se nalaziti na spoljašnjem delu, ali i u unutrašnjosti vagine, pa čak i na samom grliću materice. Dijagnoza se postavlja ginekološkim i kolposkopskim pregledom i na osnovu toga se donosi odluka šta dalje raditi u trudnoći, da li pratiti ili uklanjati. Ukoliko lekar primeti kondilome na grliću materice, potrebno je uraditi HPV tipizaciju (bris koji se uzima sa grlića). Sam proces uklanjanja kondiloma jeste neprijatan, ali zahvaljujući lokalnoj anesteziji nije bolan. Zahvat se može raditi laser vaporizacijom ili radiotalasima. Ova procedura je jednostavna i nije rizična. Kupanje u bazenima i kupkama u kadi nisu preporučljivi 40 dana nakon uklanjanja kondiloma kao i kupanje u jezeru i moru dok tkivo ne zaraste. Mesec dana nakon skidanja kondiloma preporučuje se apstinencija, da bi se tkivo epitelizovalo kako treba. Neophodno je i da partner ukloni kondilome ako ih ima i da se odnos sa zaštitom desi tek nakon kontrole kod ginekologa i urologa. Ovo je vrlo važno jer se bez lečenja oba partnera vrtimo u krug i ne dobijamo ništa. Na ranu se može nanositi lokalna krema od specijalnih eteričnih ulja radi boljeg zarastanja ili kupovna krema iz apoteke, obe varijante su preporučljive po preporuci ginekologa. I nakon intervencije važno je jačati imunitet jer se kondilomi mogu ponovo javiti sa jačim padom imuniteta.

Naše usluge Naš tim Zakažite pregled